AidaTheMusical med LELs Musikteater
Fredag 22 september 2023
Läs ALLA nyheter
Nu kan du läsa allt som publicerats på Spexpressen

Längst ner på sidan hittar du en länk som öppnar en komplett nyhetssida. Du har alltå inte missat något. Allt finns här.
Spexpressen-scoop bekräftat
Giza/Lund 22 maj 2010
I Lundakarnevalens program offentliggör TetraPak sin Egyp­tensatsning. Spexpressen hade nyheten redan den 8 april. Sug på den!

Ni som regelbundet följt vår nyhetsbevakning kunde läsa om det här, under näringsliv i högerspalten, en och en halv månad innan det blev offentligt. Våra grävande reportrar gräver djupare än arkeologerna bland pyramiderna.
Topprankning på Google
Binära rymden 21 maj 2010 / Text: Kalenderbitaren
Fjärdeplats bland över TRE MILJONER träffar på Google. Det är otroligt!

Vid googling på orden "aida" och "musical" får man cirka 3 440 000 träffar. LELs musikteater med sidan aidathemusical.com hamnar på fjärde plats, om man inte räknar länkarna till bild- och videosidor. Inte dåligt med tanke på att sidan bara funnits sedan i slutet av februari. Googles sökmotor hittade sidan redan andra dagen den fanns och har sedan indexerat den ungefär 600 gånger. Dessutom har sidan träffats av andra sökmotorer som Yahoo och Bing sammanlagt c:a 800 gånger. Men Google är ju ändå Google.
Bilder från andra akten
Bildredaktionen i Lomma 21 maj 2010 / Text: Bildredaktören
Nya bilder från akt 2 finns nu under bildgallerier. Dessutom har det tillkommit en del bilder i de andra gallerierna också.

Ännu fler bilder kommer! Bilder från slutet saknas fortfarande. Så om ni vill veta hur musikalen slutar, så titta in igen. (Eller kolla bilderna från genrepet)
Bilder kommer
Text: Chefredaktören
Bildredaktionen jobbar för högtryck, men hinner inte få med så många bilder i denna upplaga

Men var bara lugna. Bilder från föreställningarna är på gång meddelas det, Håll ut och titta in igen.
Fantastiskt

Foto: minnesbild.com 
Lunds Stadsteater 13 maj 2010 / Text: Galapetter
Genrepet är avklarat - med glans. Premiären måste bara bli en succé. Har du fortfarande inte skaffat dig en biljett, så gör det NU!

Effektfull dekor, tjusiga kläder och strålande skådespelarinsatser. Och så musikalorkestern förstås. Vad mer kan man begära av en musikal.
Det blev allt lite vått i ögonvrån i vissa sångnummer.

I morgon är det premiär, så då önskar jag hela musikalgänget: BREAK A LEG!
Äntligen
LEL och Lunds Stadsteater 12 maj 2010
Bilderna på alla huvud­rollerna är klara och upplagda på aidathemusical.com

Till sist har vi lyckats fånga alla på bild. Rollsidan är nu komplett.
Vem får korgen?

Foto: minnesbild.com 
Lund 12 maj 2010 / Text: B. Askét
Blir det Aida eller Amneris som får korgen av Radames? Eller blir det någon helt annan? Eller till och med några andra! Och kanske inte ens av Radames heller. Frågetecknen hopar sig.

På fredag är det premiär och då får vi veta. Apropå korgar, korgflätning är något som varit dekor- och scenografigruppens veckoliga värv under en tid. Men inte bara det. Dom har även tillverkat stora kolonner, bärstolar, solar med mera. Klicka på länken nedan till höger för att ta del av gruppens verdermödor.
Mot nya höjder igen - OCH IGEN !
Lomma by the Sea 12 maj 2010 / Text: Kalenderbitaren
Den 5 maj, hade aidathemusical.com besöks­rekord. 58 unika besökare och 275 sidbesök. Det var All time high. Då.

I går, den 11 maj, var det dax igen. Det nya rekordet är 83 besökare under ett dygn och 442 sidbesök. Kommer Sydsvenskan idag med en artikel om musikalen ryker kanske även detta rekord all världens väg.
Inflyttat

Foto: minnesbild.com 
Stadsteatern, Lund 11 maj 2010 / Text: Sven H.
LELs musikteater har dragit in på Lunds Stadsteater. Nu är premiären nära.

Nu är det full fart. Dansövningar, dekorbygge, kostymskräddande, intrimning av ljud, fäktning och sminkning pågår överallt samtidigt. Hela teatern sjuder av aktiviteter. Mitt i alltihop kom Sydsvenskans reporter för att få underlag till sin artikel. Om Sydsvenskan är lika snabba som Spexpressen kan vi läsa den i morgon onsdag.
Fler bilder från Stadsteatern finns bland bildgallerierna.
Papyrus med som sponsor
11 maj 2010 / Text: Kon Tiki
Lite kul eller hur? Nej det är inget skämt!

Papyrus har gett sitt bidrag till musikalen. Kolla sponsorsidan. Undrar om dom sponsrade Heyerdals Ra också?
Nu är det TRYCK

Foto: Sven Henriksson 
Lund 10 maj 2010 / Text: Sven H
Musikalprogrammet har lämnats till tryckeriet

Efter ett par hektiska dygn är det äntligen klart. Det har inte varit raka spåret direkt, utan en massa bollande av idéer och synpynkter fram och tillbaka. Till sist har alla bitar fallit på plats. Vi som varit inblandade i processen är förutom PR-gruppen och musikal­procucenten, även Jonathan Ekström som stått för det grafiska och fixat underlaget för tryckning, samt en viss fotograf som bidragit med bilder och bildkollage.
Det ska bli spännande att få titta på och hålla i slutresultatet. Hoppas att det inte smugit sig in attför månnga tyrkfel.
Mot nya höjder - IGEN !
Lomma by the Sea 6 maj 2010 / Text: Kalenderbitaren
I förrgår, den 4 maj, hade aidathemusical.com besöks­rekord. 50 unika besökare och 236 sidbesök. All time high när det gäller besökare och en andraplats för sidbesök.

Det var då. Igår hände igen!!! 58 besökare och 275 sidbesök. Rekord alla kategorier.


Men det kan fortfarande bli ännu bättre. Hjälp till att sprida budskapet. Det är ju bara några dagar kvar till premiären.
Samkörning för första gången

Foto: minnesbild.com 
Lund, Lars-Erik Larsson gymnasiet 2 maj 2010 / Text: Sven H.
För första gången repeterade ensembel och orkester tillsammans. Kommer det att fungera?

Det är knappt två veckor kvar till premiären på Stadsteatern i Lund. Efter en kortare smyglyssning på bland annat Amneris samt en liten koll på ett dansnummer, måste jag säga att det ser hoppfullt ut. Jag ser fram mot premiären med stor tillförsikt. Det kommer att bli bra!
Rykande färskt

Foto: minnesbild.com 
Lund 26 april 2010 / Text: Sven H.
Affischerna har kommit från trycket. Nu gäller det att sprida dom över hela Lund och resten av Skåne

Nu är det fyrsiffrigt !
Binära rymden 19 april 2010 / Text: Sven H.
Webbsidan aidathemusical.com har nu haft över tusen besök. Trenden pekar på fortsatt ökning.

Förra veckan var den vecka med flest besök hittills sedan starten i vecka 7. Det var 176 besök på förstasidan och 848 sidbesök totalt. Det vill säga att varje besökare tittade på i genomsnitt nästan 5 olika sidor. Siffran hits visar hur många gånger sidor öppnats. När den siffran överstiger siffran sidor, innebär det att besökare återvänt och tittat på någon sida igen.
Trendlinjerna visar att besöken ökar. Hjälp till att sprida budskapet, så besöken ökar ännu mer. Låt oss se tvåhundra besökare/vecka redan i vecka 16.
The Broadway Hoax

Foto: Arkivbild V. Henriksson 
Lund 5 april 2010 / Text: T. Ruth
Broadway-ryktena de­menteras. Tidigare i veckan florerade rykten om att LES's Musikteater skulle sätta upp musikalen Aida på The Palace Theatre i New York i början av juni. Det måste vara ett missförstånd, säger Karl-Böier Haldors.


Den första i denna månad fanns en artikel införd här som handlade om LEL's Broadway-turné. Karl-Böier Haldors som spelar tre av de ledande rollerna i musikaluppsättningen Aida på stadsteatern i Lund säger att ryktena antagligen bygger på en feltolkning. Per-Åke Hitt är ute och cyklar när han säger att vi ska spela på The Palace Theatre. Åtminstone är det inget vi tre vet något om, säger en något splittrad Karl-Böier Haldors. Enligt vad vi tre fått höra, så är The Ambassador Theatre som gäller, vad än P-Å Hitt säger.
LEL goes Broadway
New York 1 april 2010 / Text: Liee Mendacity
Broadway nästa för LEL's musikteater. AIDA sätts upp på en av de stora scenerna i New York två veckor efter premiären i Lund. Fantastiskt, men inte oväntat säger den produktionsansvarige.

Förhandlingar har förts sedan en tid tillbaka. Flera av de stora teatrarna har stått i kö, men nu är det hela i hamn. Det ska bli roligt att få spela där vi hör hemma, på The Palace Theatre, säger LEL's representant Per-Åke Hitt.
Våra repetitioner har gått som en dans skulle man kunna säga. Alla steg och repliker sitter som gjutna i betong. Nu ska vi visa dom där jänkarna var skåpet ska stå! Vi kommer att spela skjortan av dom, åtmin­sto­ne fram till jul.
Jul 2012 alltså. Efter det blir det London säger P-Å Hitt.
Rollerna har fått en egen sida
Assuan 22 mars 2010 / Text: Alexandria Nilén
En presentation av huvudrollerna finns nu under menyfliken längst till vänster på aidathemusical.com.

Här får du karaktärerna presenterade, både i text och bild. Foton på rollfigurerna sminkade och utstyrda kommer efter hand. Tills dess får du nöja dig med roll­inne­havarnas var­dags­gråa uppsyn.
Makeup som får dig att åldras

Foto: Victoria Towliat 
19 mars 2010 / Text: Victoria Towliat
Kakigt underlag, ålderslinjer och mörka ringar runt ögonen. Så får makeupen dig att se 30 år äldre ut!

Från en ung, sportig kille till en gammal, sjuk kung. Hos sminkgruppen förvandlas Karl Sörensen för första gången, vilket han finner smått obehagligt. Han har dock inget val. Fram till 16 maj måste han vänja sig vid tanken att bli farao och 50 år gammal. Kommer han att klara av pressen?
Dansrepetitionerna fortsätter

Foto: Victor Henriksson 
LEL 17 mars 2010
Dansarna övar oförtrutet vidare under ledning av Jens Andersson

Många timmar blir det. Men så kommer stegen att att sitta i ryggmärgen när väl den stora dagen är inne.
Pyramidens innersta avslöjat

Foto: V. T. Farao 
Giza 2100 f. Kr. / Text: Tuthan K.
I nästan ett decennium har man fantiserat om vad som döljer sig bakom dörren i pyramidens inre - en orörd grav­kam­mare, onött av tidens tand och människors plundringar under de 4 500 långa år som pyramiden stått i sanden.

Pyramiderna i Giza är en mäktig syn. Ton på ton, 2,3 miljoner stenblock bygger upp de människobyggda bergen, som skjuter upp ur öknen utanför Kairo. Och mäktigast av dem är Cheops pyramid, det enda kvarvarande av antikens sju underverk. Med nära 147 meter var den världens högsta byggnad långt in på artonhundratalet.
Här begravdes faraonerna från det Gamla Riket, för 4 500 år sedan. De utnämnde sig själva till gudars like, och nöjde sig inte med mindre än gudars boningar efter döden. Men imperierna föll och faraonernas makt glömdes bort. Deras gravar plundrades för flera tusen år sedan och sten från pyramiderna användes för att bygga hus inne i Kairo. (SVD 29 september 2002)
Fler, hetare, fetare och nyare nyheter

Foto: Niko Canon 
Lund/Lomma 5 mars 2010 / Text: Sven H
Nu gäller det att fylla på sidan ned relevanta nyheter som kan intressera besö­kare på AidaTheMusical.com. Ju mer braskande ju bättre! Kom igen alla murvlar med journalistambitioner.

Tänk på att det ska vara sådant som även intresserar utomstående besökare. Sidan ska inte bara vara ett forum för inbördes beundran och navelskådning.
Dessutom behövs det många fler "nyheter" till högermarginalen. Kolla Aftonbladets, Kvällspostens, Expessens m.fl. hemsidor och försök att fantisera fram lite fejknyheter. Gärna med anknytning till Egypten, pyramider, Ra, faraoer mm. Spåna på.
Nyhetssidan äntligen sjösatt
Lund, Lars-Erik Larsson gymnasiet 2 mars 2010
Äntligen är nyhetssidan igång. Nu kan ni följa musikalgänget på vägen mot premiären på Lunds stadsteater den 14 maj

Här kommer fortlöpande bulletiner om vad som händer och sker. Keep tuned.

MEST LÄST

1. Snatterihärva: Sopran tog höga C
Stal sedan hela före­ställ­ningen
2. Experterna eniga: Det var stråksektion som felade 3. Högtryck:
Lunds stadsteaters tak hotar att lyfta
4. Manuset är rena hieroglyferna säger regissiören 5. Pyramidal succé förväntas i Lund

Mest Blåst

Anna Anka söker svensk rik man.

Båt-Special

Så in i vassen lättseglad säger Heyerdahl om sin farkost Ra.

Arkeologi

Vem är mumien? Osäkra arkeo­loger måste giza.

Nöje

Anna Anka söker svensk rik gås.
Vilken fest Glitter och glamour.

Löje

Anna Anka söker rik svensk gås.

Näringsliv

TetraPak storsat­sar i Egypten. Tar fram ny förpackning av ej tidigare skådat format.

Travsport

Hästarna på Jägersro borstas varje dag, ryktas det.

Natur

Ryktet om dront i livet var en anka.

Historia

Bevare mig väl ! sa Tutankhamon. Blev balsamerad

Gåtor

Vad är det för skillnad på en anka?

Svar: Den simmar bättre än den går
Vad är det för skillnad på en smutsig anka och en ren?

Svar: Renen har ingen simhud på fötterna

MatSpexpressen

Vad är det för likhet på Béarnaise och Böiers?
Båda är Zoser.
Anna lagar stekt anka.