Kuriosa 

Avdelningen för värdelöst vetande med anknytning till Aida, pyramider, Egypten mm.

 
Giuseppe Verdi (1813-1901)
  Italiensk tonsättare. Förutom operan Aida har han bl.a. även skrivit Rigoletto (1851), La Traviata (1853), Maskeradbalen(1859), Othello och Falstaff.
  Källa: Svensk Uppslagsbok
 
Operan Aida
  skrevs av Giuseppe Verdi till invigningen det nya operahuset i Kairo och inte, som ofta påståtts, till invigningen av Suezkanalen. Den hade premiär 24/12 1871 efter flera år av förseningar på grund av att scenerier och kostymer satt fast Paris eftersom Frankrike var i konflikt med Tyskland. Handlingen i operan utspelas i Egypten på faraonernas tid. Den innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Huvudpersonerna är Egyptens konung (bas), hans dotter Amneris (mezzosopran), slavinnan Aida (sopran), hennes far Amonasro (baryton) och den egyptiske fältherren Radames (tenor). Premiären blev ev av Verdis största triumfer.
Svensk premiär 1880 i Stockholm.
  Källa: Svensk Uppslagsbok och Wikipedia
 
Aidatrumpet Aidatrumpet
  är en typ av fanfartrumpet, som i motsats till en vanlig trumpet inte har en böjd form utan är rak och lång. Den är konstruerad med en ventil för att kunna spela triumfmarschen i Giuseppe Verdis opera Aida.
   
 

Faktoider 

En faktoid är något som är allmänt vedertaget, men egentligen är lögn eller i varje fall icke belagt. Ett exempel: Att Jonas Alströmer införde potatisen, eller var den som började odla potatis, i Sverige är inte sant.

 
Tutankhamon var härskare i Egypten
  Tutankhamon var hans födelsenamn. Hans kröningsnamn var Nebcheperure och efter kröningen kallades han endast för det. Han hette alltså inte Tutankhamon när han var härskare.
  Källa: www.faktoider.nu
 
Pyramiderna byggdes av slavar
  Det finns inte några belägg för det. Däremot finns det bevis för att byggnadsarbetarna verkar ha levt ganska väl. Gott om mat, bra sjukvård mm.
  Källa: www.faktoider.nu
 
Biblioteket i Alexandria förstördes av Caesar eller av araberna år 48 f.Kr.
  Huruvida biblioteket som mest rymde 400 000 bokrullar eller 700 000, eller rentav 1 000 000, är en öppen fråga som vi aldrig lär få svar på, men att alla eller nästan alla skulle ha förstörts år 48 eller kanske 47 f.Kr. finns det starka belägg som talar emot - men praktiskt taget inget som talar för.
  Källa: www.faktoider.nu
 
 
Om ni har förslag på något som passar in på den här sidan, så hör av er. Maila eller ring.
Kontaktinfo hittar ni under Kontakt.
/Sven
 
Glorias Sportsbar i Lund     Ekonomikonsult CLW AB, tel 046 - 286 29 30